Meie kapsamaa

Võilillekohv

Räägitakse, et võilille juurtest pidavat head kohvi saama. Kuna mulle muidu viljakohv maitseb ja vahel ostan ökopoest lahustuvat viljakohvi, siis mõtlesin, et prooviks ka teha. Ega ma täpselt ei tea, kuidas see käib, nii et tegin nii, nagu mu enda loogika ütles, et võiks teha.

Kõigepealt korjasin aiamaalt sületäie võilille juuri. Eemaldasin lehed ja pesin juurikad kraani all puhtaks. Sellised näevad välja pestud võilille juured:
Pestud juurikad

Ega neid täielikult puhtaks ei õnnestunud saada, seepärast arvasin, et oleks hea nad ka ära koorida. Puhastasin ja koorisin siis kõik juurikad ükshaaval noaga ära. Puhastatud juurikad panin puupliidi servale ahjuplaadi peale kuivama:
Juurikad kuivavad

Seal nad siis kuivasid umbes ööpäeva. Kuivatatult nägid nad välja sellised:
Kuivatatud juurikad

Maitsesin neid kah. Täitsa head olid – meenutasid veidi pähklit, aga pärast jäi pisut mõru maik suhu.

Kuivatatud juurikad panin wok-pannile ja röstisin pruuniks:
Röstitud juurikad

Röstitud juurikad jahvatasin pulbriks:
Jahvatatud juurikad

Ja oligi käes aeg teha esimene proovikohv. Panin presskannu põhja kaks teelusikatäit võilillekohvi pulbrit ja valasin peale umbes kruusitäie jagu kuuma vett. Kui kohv oli natuke aega tõmmanud, valasin ta kruusi:
Must kohv

Koort ja suhkrut panin kah:
Koorega kohv

Täitsa joodav oli. Maitses umbes nagu tavaline viljakohv, aga mingi huvitav omapärane mekk oli juures. Kindlasti on võilillekohv ka tervisele kasulik. Ja kindlasti on ta palju ökom, kui ökopoest ostetud ei-tea-kust-kaugelt toodud viljakohv.

Kokku jätkus pulbrit kolme kruusitäie kohvi tegemiseks. Nokitsemist ja mässamist oli sellega aga omajagu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga