Meie kapsamaa

Lahendus jõulukingiprobleemidele

Kuidagi naljakas ja samas ka kurb on vaadata, kuidas jõulude lähenedes hakkavad inimesed jõulukinkide pärast rabelema ja muretsema. “Ma pean veel sellele ja sellele ja tollele mingi kingi ostma, mida ma talle küll ostan ja küll need jõulud lähevad ikka kalliks maksma ja tekitavad stressi.” Jne. Ja siis ostetakse hunnik mõttetuid kinke kokku, miga kellelgi vaja ei lähe, ainult sellepärast, et peab ju ometi midagi kinkima.

Meil on aga oma pere keskel kujunenud välja väga hea ja lihtne süsteem. Igaüks koostab nimekirja oma kingisoovidega ja siis loositakse, kes kellele kingi teeb. Üks aasta ma tegin isegi php-s spetsiaalse veebirakenduse sellejaoks. Süsteem loosis automaatselt, kes kellele kingi teeb ja siis igaüks sai oma parooliga sisse logida ja oma soovide nimekirja kinke lisada ja vaadata, kellele tema kingi peab tegema ja mida too saada soovib. Aga kuna vanaema kardab arvuteid, siis edaspidi oleme teinud paberi peal. Igaüks kirjutab paberile oma nime ja soovide nimekirja, keeratakse paberid kokku ja loositakse. Kinkide summaks oleme viimastel aastatel kokku leppinud 500 krooni, varem oli 300. Sedasi jäävad ära igasugused mõttetud kingid, igaüks kingib ainult ühele inimesele ja kingituste eelarve on kõigil täpselt 500 krooni. Ja kuna nimekirja võib lisada nii paju kinke, kui soovid ja kunagi ei tea, milliseid neist just saad, siis ei puudu ka põnevus. Jõululaupäeval jagame kingid ära ja püüame mõistatada, kes kellele tegi.

Selline süsteem toimib muidugi ainult täiskasvanute ja suuremate laste vahel, väikeste lastega on teine lugu. Ja see süsteem eeldab ka, et on piisavalt suur pere, kes kõik jõululaupäeval kokku saavad. Aga võib muidugi ka oma lähimate tuttavate ja sõpradega sedasi teha. Ja kui ei ole sellist kindlat kohta, kus kõik jõululaupäeval koos istuvad, siis saab kingid ka sõpradele uksetaha toimetada.

Aga samas on selline terve mõistuse ja loogikaga võttes väga hea idee ju ühiskonnavaenulik. Praeguses majanduslanguse olukorras tuleks võibolla just nii palju kui võimalik osta ja tarbida. Kaupmehed on ju aasta aega jõulusid oodanud, et siis saab head käivet. Aga kui nüüd kõik minu idee järgi hakkaks tegema, mis siis meie majandusest saaks? Poed läheksid pankrotti ja müüjad jääksid tööta. Aga kes ongi öelnud, et kapitalism tervele mõistusele ja loogikale allub.

2 thoughts on “Lahendus jõulukingiprobleemidele

  1. Jaak

    Kerge iroonia kumas jutu lõpust läbi (või oli see karm tõde – mine võta kinni), aga sellest hoolimata on tegemist äärmiselt vahva ideega. Tubli Margo 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga